Picture of servers

Back-ups maken

Back-ups maken is een essentieel onderdeel van elke site. Je weet nooit wanneer er iets fout gaat. Daarom is het handig om voorbereid te zijn om eventuele schade ongedaan te kunnen maken.

Er zijn drie manieren waarop je een back-up kunt maken:

  • Een back-up plug-in installeren
  • Door je hostingpartij een back-up laten maken
  • Zelf back-ups maken

Elk van de drie manieren zal hieronder worden toegelicht.

Een back-up plug-in installeren

Er zijn meerdere plug-ins die de mogelijkheid bieden om een backup van jouw WordPress website te maken. Een aantal plugins die deze service aanbieden zijn:

Door je hostingpartij een back-up laten maken

Vaak bieden hostingpartijen aan om backups van je website te maken die je bij hun host. Dit gaat vaak geheel geautomatiseerd zodat je er niet mee bezig hoeft te zijn. Soms kost het alleen wel wat extra..

Zelf back-ups maken

Een back-up maken bestaat uit twee delen. Namelijk de back-up van je database en de back-up van je website. Laten we eerst een back-up maken van de database.

Een back-up maken van de database

stap 1.
Log in op de controle paneel van jouw hostingpartij. Daar zul je in kunnen loggen op een programma om je database te beheren. Vaak is dat phpMyAdmin.

stap 2.
Als je bent ingelogd in phpMyAdmin dan klik je eerst links op de database.
Vervolgens staat er in de menubalk boven in het scherm ‘exporteren’.

Stap 3.
Als je op de knop ‘exporteren’ heb gedrukt dan kun je een aantal opties doen voordat je op de knop ‘Go’. Nu wordt de database geëxporteerd en heb je de database op je computer opgeslagen.

Een back-up maken van je WordPress website

In het tweede deel van de back-up is de WordPress website aan de beurt.
Hiervoor heb je een FTP programma nodig. Wij raden aan dat je Filezilla gebruikt. Dit programma is erg gemakkelijk in gebruik.

Nadat je jouw gewenste FTP programma heb gedownload, kun je op de volgende manier een back-up maken van je WordPress website:

Druk op het mapje ‘web’; Hierna kom je waarschijnlijk uit bij de bestanden van je WordPress Website. Selecteer alles en download de bestanden naar een plek waar je de bestanden weer kunt terug vinden.

Als je dit gedaan hebt is de back-up voltooid! Je kunt nu veilig verder gaan met het aanpassen van je WordPress website. Mocht je ergens tegen aan lopen tijdens het proces of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact op. Wij zullen je uiteraard graag helpen.

Wil je nog meer weten?

Als je nog meer wilt weten, stuur gerust een bericht via het contactformulier. Dan kunnen wij jou helpen met uitleg of je kunt hulp krijgen dat wij het voor je doen.